Riziká digitálnych technológií

Portál: Moodle gymnázia, Bilíkova 24
Kurz: Informatika - teória
Kniha: Riziká digitálnych technológií
Vytlačil(a): Hosťovský používateľ
Dátum: piatok, 17 mája 2024, 08:00

Opis

študijný materiál

1. Zásady bezpečnosti

Na videu Zmudri.sk sa dozvieme užitočné tipy:

  • pravidlá pre zabezpečenie prístupu do účtov
  • ako zabezpečiť svoju komunikáciu proti zneužitiu 
  • ako používať antivírusový program ako nástroj na obranu proti vírusom, odstraňovanie škodlivého softvéru a blokovanie škodlivých činností


Zásady bezpečnosti na internetu si zhrňme takto:

  • Vytvor si frázové heslo

    Tajomstvo silných hesiel nespočíva v kombinácii nezmyselných znakov. Také heslo hneď zabudneme. Vhodné je vytvoriť si tzv. frázové heslo, ktoré tvorí kombinácia pre nás ľahko zapamätateľných slov, ideálne preložených špeciálnymi znakmi. Malo by mať aspoň 8 znakov.

  • Rôzne heslá
    Väčšina ľudí heslá opakuje a obmieňa. Napokon sa heslo ich zákazníckeho účtu v pizzerii súčasne stane heslom do banky či do školy – a problém je na svete. Stačí, aby hacker ukradol databázu pizzerie a získa prístup k ďalším účtom všade naokolo. Preto je dobré si heslá škálovať. Pre služby, na ktorých nám v nezáleží, kľudne používame jedno heslo. Pro dôležitejšie služby potom používame silnejšie heslá. Heslo do banky či do školského účtu by sme nemali použiť nikde inde.

  • Osobné údaje
    Skontrolovať si, k akým osobným údajom majú ktoré aplikácie prístup, a vypnúť tie, ktoré nie sú potrebné. Nikdy neposielať osobné údaje cez internet.
  • Šifruj citlivé informácie
    Pri posielaní citlivých informácií zašifrovať dokument (napr. zazipovaný súbor) a heslo poslať iným informačným kanálom.

  • Aktualizácie zariadení

    Nech už je to mobil, notebook nebo stolný počítač, ak nemáme nainštalované posledné aktualizácie systému, je to ako pozvánka pre útočníka.

  • Antivírusový program

    Väčšina zariadení sa dnes predáva so základným bezpečnostným nastavením, ako je antivírusový program, nastavenie firewallu a podobne. Tieto bezpečnostné nastavenia nevypínaj.

  • Overuj si odkazy
    Pred kliknutím na neznámy hypertextový link si over odosielateľa, prípadne nechaj súbor preveriť antivírusom.

  • Sťahovanie aplikácií z internetu
    K práci na počítaču tiež potrebujeme veľa aplikácií. Inštaluj iba tie, ktoré dobre poznáš a ktoré potrebuješ, a to vždy len z oficiálnych stránok výrobcu. Neexperimentuj s neznámym softvérom zdarma. Väčšinou tam bude nejaký háčik, nech už reklama či niečo horšie.
  • Zálohovanie

    Naše dáta sú veľmi zaujímavé a cenné, nielen pre neznámych hackerov na internete, ale najmä pre nás. Nechceme o ne prísť. Zálohovať môžeme niekoľkými spôsobmi: po starom na externé pevné disky, alebo moderne pomocou cloudových služieb.

  • Neignoruj hlásenia počítača

    Moderné počítače pred potenciálne nebezpečnými operáciami zvyknú varovať. Často ale používateľ varovaní nedbá, nepremýšľa o nich a snaží se len čo nejrýchlejše všetko „odklikať“, aby mal pokoj. Prosím, čítajme hlásenia počítača a rozmýšľajme o nich. Ak chce počítač reštart, asi to má nejaký dôvod. Pokiaľ sa prehliadač domáha aktualizácie, asi je dobrý nápad to urobiť.

  • Zamykaj si zariadenia

    Je vhodné zapnúť si automatické zamykanie obrazovky na všetkých zariadeniach. Keď odídeme z miestnosti, počítač sa sám po niekoľkých minútach zamkne a nikto cudzí sa doň nedostane.


1.1. Netiketa

Čo nezverejňovať na sieti?

Pod falošnou identitou môže troll či hacker vystupovať menom používateľa, ktorému ukradol osobné údaje. Pri pohybe po internete niekedy používateľ nevedomky zdieľa o sebe citlivé informácie, ktoré treba chrániť, aby nemohli byť zneužité. Medzi citlivé informácie patria telefónne číslo, e-mailová adresa, bydlisko či poloha používateľa, prístupové údaje do sietí, ako sú heslá a PIN kódy, číslo bankovej karty a ďalšie. Tieto údaje môžu byť potom zneužité k podvodom, pri čom trestnú zodpovednosť nesie obeť krádeže identity.

Okrem toho je nerozumné zverejňovať intímne fotky, ktoré akonáhle sú raz zverejnené na internetu, už nemáme dosah na to, kam sa dostanú. Môžu byť zneužité k vydieraniu, kyberšikane, stalkingu apod. České videá na tému falošnej identity a sexuálnych predátorov na internetu nájdeš na O2 Bezpečně v síti.


Ako odpovedať na príspevky

Pre diskusiu je dôležité počúvať druhú stranu a snažiť sa porozumieť jej názoru. Preto je dobré klásť otázky a hľadať veci, na ktorých sa zhodujeme. Samozrejme je dôležité si uvedomiť, že pri komunikácii na diaľku nevidíme emócie druhej strany a máme sklon si dovoliť to, čo by sme si zoči voči nedovolili.


Rady pre konštruktívnu diskusiu
  1. Zistime, či sa vôbec chcú rozprávať (empatia).
  2. Prejavme súhlas.
  3. Pýtajme sa.
  4. Nahlas zopakujme tvrdenie druhého.
  5. Bavme sa v súkromí.
  6. Zostaňme pokojní.
  7. Sústreďme sa na fakty (hamburger).
  8. Použime aj vizuálne pomôcky.
Trollovia

Často sa na diskusiach podieľajú tzv. trollovia, ktorí buď píšu urážlivé či posmešné príspevky z nudy, alebo sú koordinovaní nejakou záujmovou skupinou, napr. politickou stranou, a sú platení. Existujú špecializované armády trollov, ktoré ich zamestnávajú tisícky a koordinujú ich činnosť.



Čo môžu trollovia spôsobiť?
  • Dokážu spôsobiť vážne zdravotné problémy.
  • Dokážu reálne ovlypvniť verejnú mienku a názory ľudí.
  • Podkopávajú dôveru ľudí v demokraciu a spoločnosť.
  • Demotivujú ostatných slušných diskutujúcich.


1.2. Názorová izolácia vplyvom internetu

Pri pohybe po internetu necháva každý používateľ za sebou dátovú stopu, tiež nazývanú dátový tieň. Sú to informácie, ktoré vedome vložil na internet, ako aj dáta, ktoré vznikli pri používaní internetu - informácie o tom, z akého zariadenia sa pripojil, čo vyhľadával, aké stránky navštívil atď. Dátová stopa je základom internetového profilu používateľa, napr. na Googli, sociálnych sieťach apod. V profile sú údaje o používateľovi sústredené na jednom mieste a poskytovatelia internetových služieb z nich vedia informácie o používateľovi skôr, ako sa pripojí k ich serveru.

Dáta z nášho dátového tieňa sú algoritmami používané k personalizácii obsahu. Tak nám napr. YouTube ponúka videá, ktoré odpovedajú nášmu vkusu. Internet sa tak snaží odzrkadľovať to, čo o nás vie. Tento fakt generuje tzv. fenomén králičej nory. Na základe nášho personalizovaného profilu i obsahu, ktorý sme nedávno sledovali, nám algoritmy ponúkajú obsah podobný tomu, čo sme už videli, a tak zisťujeme o určitej téme viac a viac z rovnakého uhlu pohľadu. Na YouTube, TikToku a Instagrame se vďaka tomuto efektu nebezpečne šíria vyhranené názorové prúdy, konšpiračné teórie a nebezpečné ideológie.

Veľkým rizikom opakujúcich sa jednostranných informácií je názorová izolácia našej sociálnej bubliny. Vďaka personalizovanej informácii sme obklopení informáciami a ľuďmi s rovnakými názormi a postojmi. Tomu je možné čeliť zmenou nastavení nášho internetového profilu, aby sme zdieľali menej informácií. 

1.3. Šifrovanie

Aby prenášané dáta boli chránené proti odpočúvaniu a falšovaniu, používa sa k ich prenosu šifrovanie. Spolu so zašifrovaným súborom sa odovzdáva aj kľúč, aby mohli dáta byť opäť dešifrované. Rozlišujeme dva typy šifrovania:

ilustračný diagram

  • symetrické – k šifrovaniu a dešifrovaniu sa používa ten istý kľúč,
  • asymetrické – verejný kľúč k zašifrovaní sa líši od kľúča k dešifrovaní, ktorý je privátny.

Šifrovaním sa chráni napríklad elektronická pošta a výmena správ. Chránené webové stránky používajú protokol HTTPS namiesto HTTP, ktorý preukáže digitálnym certifikátom, aby sa zaručil bezpečný prenos dát. V opačnom prípade webový prehliadač používateľa varuje, že certifikát webovej stránky chýba, alebo nie je dôveryhodný. Pri šifrovaní je správa zabalená do ochrannej vrstvy vytvorenej podľa protokolov SSL a TLS.

Princípy ochrany dát ďalej vysvetľuje anglické video o šifrovaní:


1.4. Kritické myslenie

Hoaxy a fake news

Vierohodnosť informácií získaných na internete sa veľmi líši v závislosti od zdroja. Niektorí ľudia šíria po internete hoaxy a fake news. Ak si nie sme istý nejakou správou, rozhodne by sme ju nemali šíriť ďalej. Pre hoax sú typické tieto rysy:

  • senzačný nadpis,
  • drastický obrázok,
  • neuvedený autor,
  • nedohľadatelné zdroje.

Ako bojovať proti hoaxom vysvetľuje nasledujúce video z portálu Zmudri.sk:

Odkazy k hoaxom:

Deep fake videá

Použitím umelej inteligencie je dnes možné vytvoriť celkom vierohodné falošné videá, tzv. deep fake. Ak je video kvalitne urobené, je ťažké odhaliť podvod. Zatiaľ nie je známy spôsob, ako preukázať, či ide o pravé, alebo falošné zábery, takže tieto videá sú potenciálne veľmi nebezpečné. Môžeme však mať podozrenie a skúsiť zistiť si autora videa, prípadne zadať do Googlu jeho názov s kľúčovými slovami "deepfake".

Nasleduje príklad videa, kde zdanlivo vystupuje český prezident Zeman:

Ako správne argumentovať

Pre diskusiu je dôležité počúvať druhú stranu a snažiť sa porozumieť jej názoru. Preto je dobré klásť otázky a hľadať veci, na ktorých sa zhodujeme. Tiež je dobré vedieť, akých logických chýb sa ľudia vedome či nevedome dopúšťajú. Najčastejšie logické fauly prezentuje nasledujúce video:


Príklady argumentačných chýb:
  • ad hominem,
  • falošná dilema,
  • šikmý svah,
  • strašiak,
  • argument autoritou.
Správna stavba argumentu má takúto štruktúru:
  1. tvrdenie – jednou vetou stručne a jasne,
  2. vysvetlenie – podrobné vysvetlenie a zdôvodnenie,
  3. príklad či dôkaz – na podporu argumentu z reálneho života.

2. Spoločenské dopady IKT

Sociálne siete a online výzvy

Celkom inou kategóriou sú rôzne on-line výzvy, ktoré sa na videách virálne šíria pre zábavu. Vyzyvateľ sa natočí, ako sa mu (ne)darí prijať svoju výzvu, a potom video zdieľa a vyzýva ostatných k napodobňovaní. Pritom video môže byť upravené, takže vyvoláva falošný dojem. Ako rozoznať užitočné výzvy od nebezpečných rieši článok Rizikové výzvy na O2 Chytrá škola.


Kyberšikana

Citlivé údaje môžu byť zneužité aj ku kyberšikane. Prostredníctvom mobilov a sociálnych sietí môžu svoju obeť útočníci zosmiešňovať, obťažovať alebo ostrakizovať (izolovať od zvyšku kolektívu). V takých prípadoch je nevyhnutná pomoc dospelých, ku ktorým má obeť dôveru, napríklad rodičov či učiteľov. Vo vážnych prípadoch je treba vec riešiť s políciou.

S kyberšikanou úzko súvisí kyberstalking, kybernetické prenasledovanie, ktoré je trestné. Doplňujúce informácie opäť sú k dispozíci na O2 Chytrá škola: Kybernetická šikana.

Tejto tématike je venované video z dielne Zmudri.sk:


2.1. Škodlivý softvér a kybernetické útoky

Malware, teda škodlivý softvér, sa inštaluje v počítači buď omylom používateľa, alebo bez jeho vedomia. Útočníci si otvoria do počítača pomyselné "zadné vrátka", aby ho infikovali. Počítač je vystavený zneužitiu zo strany hackerov, ktorí môžu získať citlivé dáta, kradnúť či mazať jeho súbory, alebo ovládať jeho počítač na diaľku. Ak sa hackerom podarí z unesených počítačov spraviť sieť, voláme ju botnet. Hackerský útok na počítač voláme kybernetický útok, a je trestným činom.

Hackeri už dávno nie sú len solitéri. Sú súčasťou národných či medzinárodných útočných jednotiek, často ich do svojich služieb povolávajú aj štáty. Málokto si uvedomuje, že vojny dnes už neprebiehajú len vo vzduchu a na zemi, ale aj v kybernetickom priestore. Ak by sme tento fakt zohľadnili, poľahky sa utvrdíme v tom, že dlhé obdobie bez vojen už niekoľko rokov nie je. Vojny sú, len ich nie je možné vidieť voľným okom. O to dôležitejšia je národná stratégia prevencie proti kybernetickým hrozbám.


Škodlivý softvér

Video O2 Chytrá škola o najčastejších rizikách kybernetických útokov na internete:


Medzi rôzne typy kybernetických útokov patria:

  • vírusy
  • červy
  • trojský kôň
  • rootkit
  • spyware
  • keylogger
  • ransomware
  • adware
  • spam
  • phishing
  • pharming
  • social engineering
  • denial of service
  • botnet
  • DNS spoofing
  • kyberšikana
  • cyberstalking

2.2. Autorské práva a reklama

Nerešpektovanie autorských práv k zdrojom informácií a mediam na internetu je porušovaním Autorského zákona. K rešpektovaniu autorských práv patrí aj citovanie zdrojov informácií a rešpektovanie copyrightu. Sťahovanie nelegálneho softvéru a mediálneho obsahu sa nazýva pirátstvo. Situácia, kedy použijeme v texte cudzie myšlienky a neuvedieme ich zdroj, jedná sa o plagiátorstvo. Porušovanie autorských práv môže byť trestne stíhané podľa zákona. Môžete si tiež prečítať, ako chrániť autorské práva na sociálnych sieťach.

Praktické dôvody vzniku autorských práv vysvetľuje bližšie toto video:

Ak chce autor dielo ponúknuť k voľnému zdieľaniu, môže získať licenciu Creative Commons. Ako to funguje, uvidíme v ďalšom videu:

Reklama

Reklama je všadeprítomná a ovplyvňuje náš každodenný život, či si to priznáme alebo nie. Nemusí byť škodlivá, ale často je zneužívaná. Webové stránky obsahujúce reklamu sa snažia využívať cookies na personalizáciu reklám, aby boli relevantné danému používateľovi. Napr. využívajú informácie o tom, čo vyhľadával na internete, alebo o jeho polohe, aby mohli ponúknuť miestne služby.

Reklamy používajú tri presvedčovacie techniky (aby sme im "sadli na LEP"):

  • Logos – apeluje na rozum (v tyčinke je pol pohára mlieka a mlieko je zdravé)
  • Ethos – snaží sa byť dôveryhodná (9/10 zubárov odporúča túto pastu); k tomu používajú odborníkov, celebrít alebo influencerov, ktorí dodávajú váhu svojou autoritu
  • Pathos – pôsobí na emócie (som šťastný / bavím sa, pretože pijem túto limonádu s priateľmi)

Reklama môže určovať naše priority a spokojnosť so sebou, keď nám vsugeruje, že určitý tovar potrebujeme mať, bez ohľadu na racionálne dôvody. Napríklad v nás vyvoláva pocit, že všetci normálni ľudia už majú daný produkt, a kto ho nemá, nie je „in“. Alebo informácie v reklame „neodpovedajú skutočnosti“, vtedy ide o tzv. klamlivú reklamu, ktorá je právne postižiteľná.

Samostatnou kapitolou sú influenceri na sociálnych médiach. Ako im nenaletieť, radí nasledujúce video z portálu Zmudri.sk:


Podrobnejšie informácie o tom, ako sa brániť vplyvu reklám nájdeš v O2 Chytrá škola.


3. Dopady IT na zdravie a životné prostredie

Algoritmy, ktorými sa riadia sociálne siete a herné platformy majú tri ciele:

  1. niečo predať,
  2. udržať si našu pozornosť,
  3. dostať nás späť.

Vďaka tzv. dopamínovému efektu spôsobujú príjemné zážitky, ktoré môžu vyústiť v závislosť.


3.1. Závislosti


Link na odbornú pomoc: infodrogy.sk

Nadmerné používanie mobilu a PC často končí závislosťou, ktorú často treba konzultovať s psychológom a liečiť. Podobne ako závislosti na omamných látkach vzniká nepozorovane a izoluje svoju obeť od jej najbližších. Viac o tejto téme si prečítaš v článku Závislosť, ktorý zverejnil Orange. Môžeš sa aj otestovať, do akej miery ti hrozí závislosť.

Závislosť na sociálnej sieti

Sociálne siete nám ponúkajú personalizovaný obsah, aby sme na nich strávili veľa času. Niektorí mladí ľudia prepadajú falošnému dojmu, že vo virtuálnom priestore majú blízkych priateľov, ktorých pritom ani v reálnom živote nepoznajú. Kyberpriestor je pre nich únikom z reality. Iní ľudia stále sledujú, kto im pridelil "like" k ich príspevku a majú tzv. FOMO (fear of missing out) – strach, že im niečo dôležité ujde. Pritom im v skutočnosti uchádza reálny život. Viac o tom video od Zmudri.sk:


Otestuj sa v kvíze! 
Ako sa zbaviť závislosti na sociálnych sieťach


Kde môžeš nájsť pomoc: 

Pornografia a zákon

Zneužitie intímnych záberov a obsahu so sexuálnym podtónom je jednou z veľkých pascí Internetu. K najvýznamnejším štatistickým údajom patrí to, že deti sú vystavené pornografii už vo veku od ôsmich do jedenástich rokov, a že pornografia či iné formy virtuálnej sexuálnej interakcie sú príčinou každého štvrtého rozvodu. K téme závislosti na pornografii je táto správa TV Markíza. Podrobnejší článok, kde je video spoveď závislého na pornu a rozhovor s psychologičkou nájdete na Denníku N.

Pokiaľ mladý človek do 18 rokov vytvára alebo zverejňuje materiály sexuálnej povahy, porušuje tým zákon. Do tejto oblasti patrí aj tzv. sexting, teda dobrovoľné zdieľanie takýchto materiálov prostredníctvom SMS a Internetu, a grooming, teda lákanie mladých ľudí k stretnutiu so sexuálnymi predátormi. Viac o tejto téme nájdeš v článku Sexting na O2 Chytrá škola.


3.2. Zdravé návyky

Moderné LCD displeje už nie sú takou hrozbou pre zrak, ako boli kedysi monitory. Napriek tomu je dobré dodržiavať pravidlo 20:20:20 – po 20 minútach odvrátiť zrak a zaostriť do diaľky (20 stôp = 6 metrov) na 20 sekúnd.

Avšak vysedávanie u počítača môže viesť k bolestiam chrbta a kĺbov na rukách, najmä zápästia. Nadmerné používanie myši či mobilu spôsobuje problémy s palcom a zápästím. Preto je dôležité správne sedieť a každých 20–30 minút si dát pauzu, vstať a poprechádzať sa.

správne držanie tela

Ďalšou kategóriou zdravotných ťažkostí je duševná vyčerpanosť. Vysedávanie u počítačových hier dlho do noci navyše narušuje spánok. Zlozvyk sledovať naraz viaceré zdroje informácií vedie k poruchám pozornosti a neefektívnemu využitiu času. Pokusy jasne ukazujú, že sústrediť sa na jednu činnosť, dokončiť ju a pokračovať inou je pri duševnej práci efektívnejšie.

Nezdravým faktorom, ktorému sa vystavujeme používaním bezdrôtových technológií, je elektromagnetické pole. Preto je rozumné vypínať zdroje elektromagnetického žiarenia, keď nie sú potrebné. Väčšina prístrojov umožňuje sledovať čas strávený pri nich a nastaviť si režim odpočinku, kedy neupozorňujú na prijaté správy a pod.


3.3. Etika použitia informačných technológií

S vývojom informačných a komunikačných technológií a s ním spojeným rozmachom AI (Artificial Intelligence – umelej inteligencie) sa otvárajú nové možnosti, ako môže veda pomáhať človeku. Na druhej strane ale vzniká otázka, či by sme mali použiť technológie, ktoré môžeme vyvíjať, alebo aké hranice si stanoviť.

pilulky z Matrixu

Použitie AI miesto ľudskej práce

Umelá inteligencia v mnohých prípadoch môže nahradiť ľudskú prácu. To môže viesť k stavu, kedy vznikne trieda ľudí, ktorí nemajú potrebné zručnosti a nie sú schopní konkurovať AI. Budú proste sedieť doma a brať podporu? 

Čo sa stane s ekonomikou, keď pominie nedostatok, z ktorého vyrástli zákony ekonomiky? A ako bude vyzerať cesta k zdanlivej utópii? Ak ľudia ani nebudú musieť pracovať, ako sa zmení celá spoločnosť? A kto bude vytvárať bohatstvo, z ktorého by mali byť živení ľudia bez práce?

Autonómne vozy a zbrane

Umelá inteligencia sa úspešne používa k vývoji autonómnych vozidiel. Spoločnosti Google a Tesla už vyvinuli funkčné modely. No vznikajú nové etické otázky. Ak má AI rozhodnúť, či nabúra auto, alebo zrazí na chodníku dieťa, ako sa má rozhodnúť? A kto je zodpovedný za správanie autonómneho vozu?

Ešte výraznejšie tento problém vynikne v otázke autonómnych zbraní. AI môže pomôcť reagovať na ohrozenie napr. raketami z rôznych smerov rýchlejšie, než by to dokázal človek. Na druhej strane je ale možné AI oklamať a namieriť zbrane do vlastných radov. A čo keď sa takéto zbrane dostanú do rúk teroristom?

Na tieto otázky nie je ľahké odpovedať. Poistkou proti zlým rozhodnutím zo strany AI ostáva to, že v riadiacej slučke figuruje rozhodovanie človeka. Napr. autonómne vozidlo musí sledovať človek, aby mohol prevziať riadenie vozu v prípade núdze. A že právnu zodpovednosť by mal vždy niesť človek ukazujú prípady kolízií autonómnych vozov s chodcami.

Sledovanie ľudí

Iným príkladom etickej dilemy je používanie kamerových systémov k udržiavaní verejného poriadku. Polícia napríklad používa kamery k zaistení dôkazov o porušení dopravných predpisov. V rozvinutých totalitných režimoch, ako je Čína dochádza k zneužívaniu AI k tomu, aby obmedzovali osobné slobody svojich občanov a vynucovali ich správanie v súlade s režimom. Viac o tom video o systéme sociálneho kreditu v ČLR:

Čínsky kreditný systém pripomína dystopické romány. George Orwell napísal román 1984, odkiaľ pochádza známy pojem Big Brother. V tejto knihe totálna kontrola spoločnosti zaručuje štátostrane možnosť kruto potrestať kohokoľvek, kto by mohol ohroziť jej vládu či čo i len zapochybovať o režime. Samotná ľudská individualita je trestaná ako myšlienkový zločin.

Dataizmus

Tzv. veľké dáta, ktoré získavajú veľké korporácie ako Google, Amazon, Microsoft, sa dajú tiež používať k sledovaní správania ľudí na internete. Používajú sa napr. na smerovanie reklám a služieb na konkrétnych používateľov. 

Radikálne futuristické hlasy vyzývajú, aby sa ľudské rozhodnutia prispôsobili optimálnemu toku dát. Chcú odstrániť všetky prekážky, ako je súkromie a autorské práva. Dataizmus zastáva názor, že vesmír sa skladá z tokov údajov a hodnota každého javu alebo entity je určená jeho príspevkom k spracovaniu celku. prostredníctvom internetu je možné ovládať digitálne zariadenia vo fyzickom svete, napr. domáce spotrebiče. Vyžaduje to však ochotu o sebe zdieľať viac osobných údajov, ako je naša poloha apod. Je otázkou, do akej miery je to prospešné. Viac o tom krátke video:

Ak umelá inteligencia prekonáva človeka takmer vo všetkých oblastiach, nebolo by lepšie riadiť sa jej úsudkom, a nie vlastným? To je dôležitá etická otázka. Román Aldousa Huxleyho Koniec civilizácie alebo Odvážny nový svet opisuje štát, kde elita nepotrebuje žiadne násilie na ovládanie más. Ľudia dobrovoľne vzdali svojich práv výmenou za záruku osobného komfortu. Na to, aby sa podriadili totalitnej moci, stačí, keď sa pohrozí obmedzením prístupu k zdroji ich šťastia.

Transhumanizmus

V súčasnosti po svete chodí približne tristo ľudí s "vylepšenými telami". Pre mnohých z nich to nie je vedecký experiment, ale skôr plne integrovaná protéza, ktorá s telom aj komunikuje. Ďalej je možné používať nanobotov pri operáciach v ľudskom tele. Využitie technológií sa ponúka v genetike pri manipulácii s genetickým materiálom. Futuristi snívajú o tom, že ľudia budú nesmrtelní. Ak bude treba, proste si vymenia opotrebovanú časť tela. Pomocou AI navyše získajú zatiaľ nevídané schopnosti. Tieto úvahy sa všeobecne nazývajú transhumanizmus. Je však otázkou, či sa technológie nezneužijú k zásahom do ľudského tela bez nášho vedomia. Práve to bolo podstatou hoaxov, ktoré šírili odporcovia očkovania proti Koronavírusu.

DNA tetrahedron



3.4. Vplyv IKT na životné prostredie

elektroodpad

Digitálne technológie sú náročné na surovinové zdroje. Napríklad do baterií je treba lítium, ktoré je pomerne vzácne. O ekologickom dopade ťažby lítia si môžeš prečítať článok webstránke Volkswagenu. Použité batérie všeobecne je treba triediť do špeciálneho zberu. Okrem toxických látok obsahujú elektronické zariadenia aj drahé kovy a veľa plastu. Preto sa elektroodpad zbiera osobitne.

server farm

Navyše veľké serverové farmy, kde je množstvo výkonných počítačov, majúvysokú spotrebu elektrickej energie. Cloudové služby ai. zaťažujú životné prostredie tým, že vyžadujú neustále spustené počítače.