1. Čo je počítač

1.2. História počítačov

Pozri si anglické video o tom, čo sú a ako vznikli počítače:

Počítač je stroj na spracovanie informácií. Informácie, ktoré voláme dáta, hoci môžu mať rôznu formu, sú v počítačoch uložené v binárnej podobe ako 0 a 1. Pozrime sa trocha do histórie, ako vznikla myšlienka postaviť počítač.

Výpočtové pomôcky

Pomôcky na zložitejšie výpočty sa používajú už od staroveku. Rimania ich volali abacus. Dodnes sa používajú napríklad v Číne a Japonsku.

abakus

Prvý dochovaný počítací stroj vytvoril v roku 1642 francúzsky matematik a filozof Blaise Pascal (1623 – 1662). Pascalov mechanický stroj bola akási sústava ozubených kolies s automatickým prenosom do vyššieho rádu. Pomocou stroja bolo možné sčítať a odčítať šesťciferné čísla.

V roku 1673 postavil nemecký matematik a filozof Gottfried Wilhelm Leibnitz (1646 – 1716) stroj, na ktorom bolo možné sčítať, odčítať, násobiť a deliť. Okrem toho si Leibnitz ako prvý uvedomil, že pre počítacie stroje je výhodné používať binárny zápis čísel. Princíp ozubených kolies sa ďalej rozvíjal a je dodnes používaný u mechanických kalkulačiek a pokladní. Všetky tieto počítacie prístroje však boli len pasívnymi pomôckami.

Programovateľný stroj

Na nápad použiť programové riadenie k postupnému vykonávaní zložitejších výpočtov prišiel v roku 1833 Angličan Charles Babbage (1791-1871), ktorý sa snažil zostrojiť univerzálny počítací stroj. Mal sa volať Analytical Engine a mal byť pohánený parným strojom a ovládaný programom na diernych štítkoch.

Hoci na ňom Babbage pracoval takmer štyridsať rokov, nepodarilo se mu ho dokončiť, lebo realizácia prevyšovala vtedajšie technické možnosti. No sformuloval základné, dodnes platné princípy počítača riadeného programom. Analytical Engine je možné považovať za prvý samočinný počítač v histórii.

Prvé elektronické počítače

K ďalšiemu rozvoju kybernetiky a informatiky došlo počas Druhej svetovej vojny, keď bolo treba dešifrovať nemecké vojenské správy. Vznikli prvé samočinné počítače na báze elektrických relé.

COLLOSUS Mark 2

V roku 1946 bol v USA skonstruovaný a 15. februára 1946 uvedený do prevádzky prvý samočinný počítač ENIAC (Electronic Numeral Integrator And Computer). V tomto počítači boli použité elektrónky. Bolo to obrovské nevzhľadné zariadenie s 18 000 vákuovými elektrónkami, 10 000 kondenzátormi, 70 000 odpormi a 1 300 relé, ktoré bolo chladené dvomi leteckými motormi. Počítač zaberal 150 m zastavenej plochy a vážil asi 40 ton.

ENIAC

Generácie počítačov
0. generácia – počítače založené na elektromagnetickom relé
1. generácia – elektrónkové počítače
2. generácia – tranzistorové počítače
3. generácia – integrované obvody s množstvom tranzistorov
4. generácia – vysoký stupeň integrácie umožnil vznik mikroprocesorov