3. Principy fungovania internetu

3.1. Domény

Pamätať si číselné IP adresy by však nebolo ľahké, a preto se používa systém DNS (Domain Name System). Každej IP adrese je priradené doménové meno. Väzba medzi IP adresou a menom počítača je definovaná v DNS databázi, ktorú poskytujú DNS servery. Napríklad https://facebook.com je to isté rozhranie ako http://31.13.70.36.


Celý internet je rozdelený do domén, ktoré sa ďalej hierarchicky delia na subdomény. Na prvej úrovni (TLD – Top Level Domain) sú národné domény (dvojznakové) a generické domény prevážne v USA (trojznakové). Subdomény sa pridávajú sprava doľava a oddelujú sa bodkou.

Napríklad národná doména prvej úrovne pre Veľkú Britániu .uk sa delí podľa organizácií na subdomény druhej úrovne ac.uk, co.uk, gov.uk, podobne ako generická TLD doména .net má subdomény druhej úrovne napr. technologyuk.net a eurogamer.net a ďalšie.


Adresa URL

Adresa URL (Uniform Resource Locator) je univerzálny formát mien používaný na označenie zdroja na internete. URL definuje doménovú adresu servera (host name), umiestnenie zdroja na serveri (file name) a protokol, ktorým je možné k zdroju pristupovať. Na konci môžu byť parametre.

priklad URL

Adresa URL môže byť buď absolútna (ukazuje cestu k súboru z hociktorého miesta na internete), v príklade vyššie: https://www.google.sk/obsah-webu/subor.html, alebo relatívna (vynecháva protokol a doménu, ale platí len na počítači, kde je cieľový súbor uložený). Príklad relatívnej URL adresy k obrázku hore je obsah-webu/subor.html.

DNS servery

Preklad URL adresy na číselnú IP adresu zaisťujú DNS servery, ktoré majú príslušné databázy. Žiaden DNS server však nemôže pokryť IP adresy celého internetu, preto medzi sebou komunikujú, aby požadovanú adresu zistili. Server pri prekladu postupuje od domény najvyššieho rádu (úplne vpravo) a pýta sa príslušných DNS serverov na adresy zodpovedné za domény nižšieho rádu, kým nedostane informáciu o počítači, na ktorý smeruje doména najnižšieho rádu (úplne vľavo) v adrese URL.

Prípad, keď hacker zapíše do databázy na DNS serveru falošnú IP adresu k doméne, aby mohol počítač s falošnou IP adresou vystupovať pod touto doménou, voláme DNS spoofing.