3. Principy fungovania internetu

3.4. Dátové pakety

Na úvod nám princíp prenosu dát po internete priblíži anglické video:


Pravidlá prenosu dát po internetu opisuje protokol IP (Internet Protocol). Dáta sú rozdelené na dátové pakety a všetky naraz odoslané. Ako uvádza video, výhody paketového prenosu efektivita prenosu a jeho odolnosť proti chybám. Delenie dát na pakety umožňuje spoľahlivý prenos veľkých objemov dát.

Každý paket má hlavičku s adresami odosielateľa a príjemcu. Hlavička slúži ako obálka, do ktorej sú vložené prenášané dáta. Hlavička IP paketu má 20 B (teda 160 b). Podrobný opis hlavičky nájdeš v článku na Wikipédii.

+ Bity 0 – 3 4 – 7 8 – 15 16 – 18 19 – 31
0 Verzia  Dĺžka hlavičky   Typ služby
 Celková dĺžka
32 Identifikácia  Príznaky   Offset fragmentu 
64 Time to Live Protokol Kontrolný súčet hlavičky
96 Zdrojová adresa
128 Cieľová adresa
160 Voliteľné
192
Dáta


Pakety prechádzajú sieťou nezávislo od seba. Od jedného uzlu k ďalšiemu ich smerujú jednotlivé routery, ktoré určujú pre paket optimálnu cestu. Pakety môžu prichádzať v rôznom poradí a môžu mať rozličné cesty. Prenos paketov bližšie opisujú dva prenosové protokoly: TCP a UDP.

smerovanie

Protokol TCP

Protokol TCP (Transmission Control Protocol) zaisťuje spoľahlivé doručenie všetkých paketov. Pakety sú očíslované a v cieľovej stanici sú potom skompletované. Ak nejaký chýba, je znovu vyžiadaný od odosielateľa.

Protokol UDP
Prenosový protokol UDP (User Datagram Protocol) nekontroluje poradie ani doručenie paketov. Pakety UDP nazývame datagramy (vzniklo z slov dáta + telegram). Hoci je protokol UDP je náchylnejší k chybám, je zasa rýchlejší než TCP. Hodí sa na posielanie veľkých objemov dát, napr. pri streamovaní videa či hre on-line, keď nezáleží toľko na bezchybnosti ako na rýchlosti prenosu.