2. Úvod do sietí

2.1. Typy sietí

Z hľadiska architektúry delíme siete na:

  • client-server (záklazník-služba) – sieť riadená jedným či viacerými výkonnými počítačmi (server), ktorý má viac pevných diskov, zdieľaných s jednotlivými účastníkmi siete, počítačmi nazývanými stanice (workstation). Stanice môžu komunikovať len so serverom (stanica s inou stanicou len cez server). Príklady použitia: webový server, tlačový server, herný server, DNS server, mailový server, databázový server, FTP server na zdieľanie súborov ai. (viď služby internetu).
  • peer-to-peer (rovný s rovným) – každý počítač môže byť zároveň serverom i stanicou. Všetky počítače môžu komunikovať navzájom. Používa sa pre menšie siete, napr. v kanceláriach, a je lacnejší.
Z hľadiska geografickej rozlohy sietí hovoríme o:
  • PAN (Personal Area Network) – miestna sieť zariadení spojených napr. cez Bluetooth, ako slúchadlá a mobilný telefón, klávesnica a počítač apod.

  • LAN (Local Area Network) – miestne siete v budove apod., ktoré pokrývajú malú geografickú oblasť. Používa kabelážovú technológiu Ethernet a bezdrôtové technológie, napr. WiFi a Bluetooth (WLAN). Príkladom môže byť sieť poskytovateľa internetu (ISP) na sídlisku.

  • MAN (Metropolitan Area Network) – väčšia sieť na úrovni mesta. Používa kombináciu viacerých médií, ako napr. telefónnych spojov, rádiových vĺn a optických káblov. Príklad mestskej siete je rozvod internetu v Prahe pomocou káblov uložených v metre.

  • WAN (Wide Area Network) – rozsiahlé siete na úrovni velkomiest, krajín a kontinentov. Používajú kombináciu viacerých médií, ako napr. telefónnych spojov, rádiových vĺn a optických káblov. Príkladom WAN môže byť celosvetová počítačová sieť aerolinky určená k predaju leteniek.
Označenie pre časť vnútornej počítačovej siete v nejakej organizácii je intranet. Používa rovnaké technológie ako internet (protokol IP atď.), ale intranet je privátny, jeho využívanie je obmedzené na malú skupinu používateľov (napríklad pracovníci firmy, školy). Intranet  býva chránený pred neoprávneným externým prístupom, takže sú bezpečnejšie ako priamy prístup k internetu.