3. Principy fungovania internetu

3.2. IP adresa

Internetový protokol
Pravidlá prenosu dát po internete sú opísané v protokole IP (Internet Protocol). Bližšie vysvetlenie nájdeme v anglickém videu:
IP adresa

IP adresa slúži ako unikátne číselné označenie každého rozhrania pripojeného k sieti pomocou internetového protokolu. Bežný požívateľ ovšem používa skôr doménové názvy, ktoré sa lepšie pamätajú a budú opísané v ďalšej kapitole.

IP adresa slúži na identifikáciu zariadení a správne adresovanie dát, podobne ako poštová adresa slúži na smerovanie listov a balíkov. Adresa zariadenia má sa skladá z dvoch častí:

  • adresa siete (net ID) označujúca sieť, do ktorej zariadenie patrí (poštovná analógia – mesto + PSČ)
  • adresa zariadenia (host ID) označujúca konkrétny uzol (poštovná analógia napr. ulica + meno a priezvisko)

Príklad IP adresy tvorenej štyrmi bajtmi:

192.168.48.39

Prvé tri bajty v tomto príklade označujú sieť triedy C, posledný bajt označuje konkrétnu stanicu/počítač.

Verzie IPv4 a IPv6

V súvislosti s IP adresou sú často spomínané aj skratky IPv4 a IPv6. Tieto skratky označujú štvrtú a šiestu verziu internetového protokolu a teda označujú rôzne spôsoby zápisu IP adresy.

Štvrtá verzia vznikla ešte v roku 1983 a jej 4B (32-bitový) zápis adries už na pomery dnešného internetu nestačí. Posledný blok IPv4 adries bol vyčerpaný 3. februára 2011 a odvtedy svet postupne prechádza na IPv6 adresy, ktoré využívajú 16B (128-bitový) zápis. Príklad 16-bajtovej IP adresy:

2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

Všimnite si, že používa šesťnásťkovú sústavu.

Statické a dynamické IP adresy
Z hľadiska trvácnosti IP adresy na dva druhy:
  • statická – tá sa za žiadnych okolností nezmení
  • dynamická – je pridelená dočasne DHCP serverom, keď počítač je zapnutý, a po vypršaní času sa môže zmeniť

O type IP adresy rozhoduje váš internetový poskytovateľ. Napríklad v internetovej kaviarni dostávajú zákazníci dynamickú IP adresu, platnú počas pripojenia k sieti. Svoju IP adresu a jej typ môžete zistiť napríklad na stránke WhatIsMyIPAddress.com.

Privátne a verejné IP adresy
Kvôli nedostatku IPv4 adries rozlišujeme okrem statickej a dynamickej IP adresy ešte adresy:
  • privátne
  • verejné

Ak sme doteraz hovorili o IP adrese, ktorú vám pridelil váš internetový poskytovateľ, hovorili sme o verejnej IP adrese. Tá je pre každé zariadenie unikátna a nemôžu existovať dve zariadenia s rovnakou verejnou IP adresou.

prepojenie LAN a WAN

V prípade domáceho internetového pripojenia v lokálnej sieti má verejnú IP adresu iba hlavný router, ktorý ďalej šíri internetové pripojenie k zariadeniam lokálnej siete či intranetu a prideľuje im privátne IP adresy, ktoré sa môžu opakovať v inej LAN. V tomto prípade už nejde o unikátnu adresu a vaše zariadenia môžu mať pridelené rovnaké privátne IP adresy, ako zariadenia v susednej LAN.

Privátne IP adresy patria do týchto intervalov:

  • trieda A: 10.0. 0.0 až 10.255.255.255,
  • trieda B: 172.16. 0.0 až 172.31.255.255,
  • trieda C: 192.168. 0.0 až 192.168.255.255.
Zdalo by sa, že verejná adresa je lepšia ako privátna, ale nie je to tak. Tým, že je prístupná z celého internetu, je sprístupnená aj všetkým jeho nebezpečenstvám a stráca na anonymite. Okrem toho získanie verejnej IP adresy je zložitejšie kvôli jej celosvetovej jednoznačnosti.