4. Služby internetu

4.1. Webové stránky

Skratka WWW (World-Wide Web) označuje webové stránky. Sú najviac využívanou službou internetu. Krátke anglické video nám predstaví základné pojmy:


Táto služba je založená na protokolu HTTP (HyperText Transfer Protocol), ktorý umožňuje vytvárať stránky s hypertextovými odkazmi (linkmi). Poskytuje virtuálny informačný priestor prístupný pomocou webového prehliadača. Samotné stránky sú napísané pomocou jazyka HTML (HyperText Markup Language). Výhodou webových stránok sú nízke prevádzkové náklady možnosť pravidelných aktualizácií predovšetkým porovnaní tlačenými informáciami.

Jazyk HTML sa môžete naučiť on-line napríklad na w3schools.

Pri návšteve webových stránok sa používajú tzv. cookies. Cookies zvyčajne slúžia na rozlišovanie jednotlivých používateľov. Ukladajú sa do nich najčastejšie používateľské predvoľby (napríklad jazyk) apod.

Webové stránky môžu byť v zásade dvoch typov:

  • statické – HTML stránky sa stiahnu tak, ako sú uložené na serveri, do webového prehliadača, a ten ich zobrazí (môžu okrem jazyka HTML používať formátovanie pomocou kaskádových štýlov CSS a jazyka JavaScript).

  • dynamické – súbory so stránkami sa menia podľa požiadaviek klienta, napríklad sa doplnia o údaje z databázy; také operácie webový prehliadač nevie vykonávať, ale vykonávajú sa na serveri za použitia programovacích jazykov ako PHP, Perl, Python apod. a databázových jazykov, napr. MySQL.