4. Služby internetu

4.2. Vyhľadávače

Aby sme na internetu našli služby, u ktorých nevieme ich presnú IP adresu či doménu, používame internetové vyhľadávače (search engines). To je počítačový program, ktorý umožňuje používateľovi zadať kľúčové slová a dostať z veľkého objemu dát (napr. v domácom PC alebo na internete) informácie, ktoré sú v súlade s týmto dopytom. Ako vyhľadávač sa označujú aj webové stránky, ktorých hlavnou funkciou je poskytovanie takéto služby, napríklad Google, Zoznam či Bing.

Vyhľadávače si priebežne zhromažďujú údaje o webových stránkach z celej siete do špeciálnej databázy. Prechádzanie internetu nasledovaním odkazov (linkov) sa volá crawling. Databáza, kde sa zhromažďujú údaje o každej nájdenej stránke, sa volá search index. Do nej sa zapisuje všetko, čo pomáha priblížiť obsah stránky pre účely vyhľadávanie. Je to napr. pomenovanie stránky, obsah nadpisov najvyššej úrovne, informácie o obrázkoch, odkazy na ďalšie stránky apod.

Dôležitou otázkou je poradie nájdených stránok, ako sa zobrazia vo vyhľadávači. Na to slúži algoritmus, nazývaný ranking, ktorý je v každom vyhľadávači iný. Tento algoritmus berie do úvahy veľa vlastností stránky z databázy search index, mimo iné aj to, koľko iných webov na ňu odkazuje. Aby sa webová stránka dostala v rebríčku vysoko, je teda treba, aby mala určité vlastnosti. Touto otázkou sa zaoberá SEO (Search Engine Optimization), teda optimalizácia webovej stránky pre vyhľadávače. Rozlišujeme etické metódy (dobre napísaná stránka má o svojom obsahu použiteľné informácie do search indexu) od neetických (napr. získavanie odkazov na webstránku pomocou spamu).

Bližšie funkciu vyhľadávača opisuje video v angličtine:
Tipy ako vyhľadávať na internetu podáva video z Univerzity Palackého: