4. Služby internetu

4.3. Komunikačné služby

Rozlišujeme dva druhy komunikácie na internete:

  • interaktívna – keď si užívatelia vymieňajú informácie (textové, grafické, zvukové alebo video) v reálnom čase, čiže on-line, čo možno preložiť ako „na linke“. V prípade internetu to znamená, že existuje priame aktívne pripojenie. Predpokladá odozvu v reálnom čase a vyžaduje  súčasnú prítomnosť aspoň dvoch účastníkov procesu.

  • neinteraktívna  – taký druh komunikácie, keď užívatelia nemôžu okamžite reagovať. Informácie, ktoré sú vyslané jednou osobou, sa k adresátovi dostanú až po istom čase. Adresát na ne reaguje (ak reaguje) s istým časovým odstupom. Za neinteraktívnu komunikáciu považujeme posielanie informácií prostredníctvom e-mailu, odkazovej schránky, SMS apod. Patria sem diskusné skupiny, diskuzné fóra, blogy ai.
Neinteraktívna komunikácia

Poštový server slúži k prenosu správ v dátovom režime. Skratka e-mail znamená electronic mail. Okrem správ je možné prenášať dátové súbory ako prílohy. Na sťahovanie elektronickej pošty slúži poštový klient. Používa protokoly POP3 (Post Office Protocol), SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) a IMAP (Internet Mail Access Protocol). 

Protokol SMTP spravuje odoslanú poštu. Prijatú poštu spravujú dva protokoly: POP3 a IMAP. Rozdiel medzi nimi je taký, že IMAP udržiava správy a priečinky na serveri a zmeny v nich synchronizuje medzi zariadeniami, ktoré využívajú rovnaké konto, ale POP3 zmeny nesynchronizuje, čiže keď správu v jednom zariadení označíte ako prečítanú, hviezdičkou, prípadne ju vymažete, tak v inom zariadení sa tieto zmeny neprejavia.

E-mailová správa má dve časti: záhlavie a telo správy. Adresy vyzerajú takto: adresa@počítač.subdoména.doména.

Elektronické konferencie a diskuzné skupiny obsluhuje program pomocou po e-mailu. Rozosiela príspevky jednotlivým účastníkom diskuzie a tiež poskytuje administrácie ako: prihlásenie do skupiny, odhlásenie, presmerovanie atp.

Blogy: Blog (weblog) je spôsob publikovania príspevku na Internete, ktorého autorom je obvykle jedna osoba. Tvorba blogového článku sa uskutočňuje prostredníctvom textového editora v kóde html, xhtml, atď. Podstatnou podmienkou slobodnej tvorby blogera je sloboda slova vyplývajúca z ústavy štátu, kde má jeho doména či portál sídlo. V takomto prostredí si blogeri píšu podľa vlastnej vôle a talentu, majú možnosť sa sociálne uplatňovať a združovať, informovať ostatných, dá sa reagovať príspevkami a komunikovať. Blogy sú v prevažnej miere bezplatné služby na internete.

Služby interaktívnej komunikácie

Chaty, alebo rýchle správy (instant messaging, skr. IM) je systém alebo spôsob na komunikáciu prostredníctvom textových správ, ktoré sa posielajú prostredníctvom počítačovej siete v reálnom čase. Používajú sa protokoly ako napríklad ICQ alebo Skype. Ide o komunikáciu v reálnom čase najčastejšie medzi dvoma osobami písaným textom prostredníctvom Internetu.

Videokonferencie a IP-telefónia: Umožňujú vzájomnú komunikáciu medzi používateľmi internetu. Prenos môže byť hlasový aj obrazový. Navyše umožňuje posielať súbory, používať spoločnú tabuľu na kreslenie a zdieľať aplikácie. K počítaču s príslušným softwarom sa pripojí videokamera a prípadne mikrofón a slúchadlá.

Sociálne siete (social networking): Sociálna sieť je webová služba fungujúca pomocou webovej stránky určená na nadväzovanie a udržiavanie kontaktov medzi ľuďmi. Každý používateľ si vytvorí vlastný profil, v ktorom napíše o sebe základné informácie. Nevýhodou sociálnych sietí je fakt, že používatelia nemusia do svojho profilu vložiť pravdivé informácie a je to takmer nemožné zistiť.

Niektorí autori definujú sociálnu sieť ako webovú službu, ktorá umožňuje používateľom:

  • vytvoriť verejný alebo poloverejný profil v rámci uzatvoreného systému
  • vytvoriť a editovať zoznam ďalších používateľov, s ktorými udržiavajú spojenie
  • pozorovať a komentovať činnosť ostatných používateľov v rámci systému.