4. Služby internetu

4.4. Špeciálne servery

Telnet

Služba Telnet sprístupňuje vzdialený počítač. Pomocou tejto služby je možné pripojiť sa k vzdialenému počítaču v sieti v tzv. terminálovom režime, tj. z príkazového riadku. Potom pracujeme priamo na vzdialenom počítači a môžeme využívať všetky jeho prostriedky. Náš počítač sa počas pripojenia chová len ako terminál. Naša práca sa nám javí, ako keby sme sedeli priamo pri vzdialenom počítači, ku ktorému sme pripojení.


Súborové servery a FTP servery

Súborový server (file server) umožňuje používateľom zdieľať vysokokapacitný disk. Tento server môže implementovať rôzne spôsoby ochrany súborovů proti súčasnemu prístupu viacerých používateľov. Ochrana dát pred neoprávneným použitím je obvykle realizovaná pomocou hesiel a prístupových práv jednotlivých používateľov. Príkladom súborových serverov sú tzv. cloudy (Google Disk, MS OneDrive, iCloud, DropBox ai.), ktoré sú prístupné prostredníctvom webového prehliadača.


Protokol FTP (File Transfer Protocol) umožňuje sťahovať zo vzdialeného serveru dátové súbory v binárnej podobe. K tomu sa používa špeciálna aplikácia: FTP klient umožňuje (aj hromadné) operácie so súbormi a adresármi, ako sú napr. kopírovanie, mazanie, editácia, premenovávanie, nahrávanie dát na server a ich download zo serveru na náš počítač. FTP klient umožňuje chránený prístup ku vzdialenému serveru.

Databázové servery

Databázy sa používajú napríklad v bankách, úradoch apod. Databázový server umožňuje zdieľať dáta v spoločnej databáze a poskytuje k nej prístup. Ďalej zabezpečuje udržanie celistvosti databázy. Prístup k databáze pomocou databázového serveru (oproti súborovému) výrazne znižuje tok dát po sieti, čím zvyšuje jej výkon. Prístup k databázam sa deje prostredníctvom databázových jazykov, ako je SQL.

database

Tlačové servery

Tlačový server umožňuje používateľom počítačovej siete tlačiť zostavy na tlačiarňach k tomuto serveru pripojených. Server obvykle pracuje s tlačovou frontou, popritom používateľ môže špecifikovať typ výstupného formulára, počet kópií atď.