4. Služby internetu

4.5. Ďalšie služby

Okrem uvedených základných služieb je na internete k dispozícii celý rad ďalších, často omnoho známejších a rozšírenejších, z ktorých je možné uviesť:

  • wiki stránky a encyklopédie: Wikipédia je internetová encyklopédia s otvoreným obsahom, ktorú možno slobodne upravovať a čítať. Články sú upravované dobrovoľníkmi vo wiki štýle, čo znamená, že ich môže meniť v podstate hocikto, pričom je zaznamenávaná história revízií. Wikipediáni presadzujú politiku „nestranného uhlu pohľadu“. Podľa nej, ak existujú protichodné názory, treba ich uviesť a to bez prikláňania sa k niektorému z nich. Vzhľadom na to, že Wikipédia presadzuje otvorenú filozofiu, jedným z jej najväčších problémov je vandalizmus a nepresnosť.

  • výmena súborov: Služba, ktorá ponúka výmenu súborov. Príklady: Windows Live, SkyDrive, DropBox.

  • online média: používajú na sťahovanie multimediálnych súborov tzv. streaming (súbor sa otvorí a začne prehrávať už počas sťahovania). Popri súbežnom vysielaní rádia či televízie aj vysielanie zamerané výlučne na internet, napríklad podcasty – nahrávky rozhovorov s význačnými hosťami. Existujú tiež archívy pesničiek, z ktorých si môžete prehrať niektorý zo svojich obľúbených hitov, napr. Spotify. Výhodou poskytovanej služby je jedinečná možnosť počúvať napr. živé vysielanie slovenskej rozhlasovej stanice v zahraničí.

  • 3D virtuálne svety možno deliť na dve podskupiny: sociálne siete, ako napríklad Second Life a hry hrané s veľa ďalšími hráčmi v jednom virtuálnom priestore (MMORPG).

  • internet vecí: prostredníctvom internetu je možné ovládať digitálne zariadenia vo fyzickom svete, napr. domáce spotrebiče. Vyžaduje to však ochotu o sebe zdieľať viac osobných údajov, ako je naša poloha apod. Je otázkou, do akej miery je to prospešné. Viac o tom krátke video: