5. Netiketa

5.1. Zásady bezpečnosti

Na videu Zmudri.sk sa dozvieme užitočné tipy:

  • pravidlá pre zabezpečenie prístupu do účtov
  • ako zabezpečiť svoju komunikáciu proti zneužitiu 
  • ako používať antivírusový program ako nástroj na obranu proti vírusom, odstraňovanie škodlivého softvéru a blokovanie škodlivých činností


Zásady bezpečnosti na internetu si zhrňme takto:

  • Aktualizácie zariadení

    Nech už je to mobil, notebook nebo stolný počítač, ak nemáme nainštalované najnovšie aktualizácie systému, je to ako pozvánka pre útočníka.

  • Antivírusový program

    Väčšina zariadení sa dnes predáva so základným bezpečnostným nastavením, ako je antivírusový program, nastavenie firewallu a podobne. Táto bezpečnostná nastavenia nevypínaj.

  • Aplikácie z internetu

    K práci na počítaču tiež potrebujeme veľa aplikácií. Inštaluj iba tie, ktoré dobre poznáš a ktoré potrebuješ, a to vždy len z oficiálnych stránok výrobcu. Neexperimentuj s neznámymi programami zdarma. Väčšinou tam bude nejaký háčik, nech už reklama či niečo horšie.

  • Zálohovanie

    Naše dáta sú veľmi zaujímavé a cenné, nielen pre neznámych hackerov na Internetu, ale najmä pre nás. Nechceme o nich prísť. Zálohovať môžeme niekoľkými spôsobmi: po starom na externé pevné disky, alebo moderne pomocou cloudových služieb.

  • Neignoruj hlásenia počítača

    Moderné počítače pred potenciálne nebezpečnými operáciami zvyknú varovať. Často ale používateľ varovaní nedbá, nepremýšľa o nich a snaží sa len čo najrýchlejše všetko „odklikať“, aby mal pokoj. Prosím, čítajme hlásenia počítača a rozmýšľajme o nich. Ak chce počítač reštart, asi to má nejaký dôvod. Pokiaľ sa prehliadač domáha aktualizácie, asi je dobrý nápad to urobiť.

  • Zamykaj si zariadenia

    Je vhodné zapnúť si automatické zamykanie obrazovky na všetkých zariadeniach. Keď odídeme z miestnosti, počítač sa sám po niekoľkých minútach zamkne a nikto cudzí sa doň nedostane.

  • Vytvor si frázové heslo

    Tajomstvo silných hesiel nespočíva v kombinácii nezmyselných znakov. Také heslo hneď zabudneme. Vhodné je vytvoriť si tzv. frázové heslo, ktoré tvorí kombinácia pre nás ľahko zapamätateľných slov, ideálne preložených špeciálnymi znakmi.

  • Rôzne heslá
    Väčšina ľudí heslá opakuje a obmieňa. Napokon sa heslo ich zákazníckeho účtu v pizzerii súčasne stane heslom do banky či do školy – a problém je na svete. Stačí, aby hacker ukradol databázu pizzerie a získa prístup k ďalším účtom všade naokolo. Preto je dobré si heslá škálovať. Pre služby, na ktorých nám v nezáleží, kľudne používame jedno heslo. Pro dôležitejšie služby potom používame silnejšie heslá. Heslo do banky či do školského účtu by sme nemali použiť nikde inde. Ak používame veľa hesiel, oplatí sa mať správcu hesiel chráneného supersilným heslom.