2. Rozloženie strany

Rozloženie strany

Dialóg rozloženia strany Návrh obsahuje tieto nastavenia:

  • veľkosť papiera
  • orientácia papiera
  • delenie textu do stĺpcov
  • okraje

Okraje

Okraje sú vzdialenosť medzi okrajom papiera a textovou časťou. Zvyčajne sa nastavujú na 1,5 – 2,5 cm. Okraje vidíme aj na pravítku, ak si ho zobrazíme (hore záložka Zobrazenie → Pravítko). Na obrázku dole sú okraje označené číslami 1 a 2.

okraje strany

Hlavička a päta

Na každej strane je nad a pod textom špeciálny priestor, ktorý nazývame hlavička (nad textom) a päta (pod ním). Zvyčajne obsah týchto častí je rovnaký v celom dokumente. Používajú sa na zobrazenie názvu kapitoly, čísla strany, loga, dátumu apod.

Hlavičku i pätu môžeme upraviť kliknutím na ne na hornom či dolnom okraji strany (viď číslo 3 na obrázku hore). Iná možnosť je zvoliť hore záložku Zobrazenie → Hlavička a päta. Má nastaviteľné vlastnosti: zarovnanie, výšku. Je možné odlíšiť nastavenia na párnych a nepárnych stranách, nastaviť ho inak na prvej strane apod.

Číslovanie strán

Strany môžeme automaticky číslovať. Číslo strany sa vkladá buďto do hlavičky či do päty v záložke Návrh. Môžeme pridať aj informáciu o celkovom počte strán. Automatické číslovanie strán nájdeme tiež v Možnostiach hlavičky a päty.

Videá

Nasledujúce video zhŕňa nastavenie vlastností strany.

Nastavenie automatického číslovania strán: