Webové stránky patria medzi internetové služby. Pri sťahovaní stránok sa komunikácia medzi klientom a serverom riadi protokolmi HTTP a HTTPS.

Vzhľad webovej stránky opisuje kód v jazyku HTML. Okrem textu obsahujú stránky niekedy ďalšie súbory, ako sú obrázky a videá, ktoré sú uložené osobitne. Podrobnejšie o ich sťahovaní a zabezpečení pojednáva anglické video:

Jazyk HTML

On-line kurz jazyka HTML je dostupný na internete. Napríklad na stránke w3school, kde si môžete jednotlivé kroky hneď vyskúšať. Na písanie webovej stránky stačí obyčajný textový editor, ako je Poznámkový blok (Notepad) a webový prehliadač.

Kód HTML je vlastne text, doplnený o značky (tagy), ktoré jednotlivým častiam textu dávajú význam, formát apod. Tagy sú zväčšia párové, podobne ako zátvorky, a medzi nimi je príslušný obsah, ktorého vlastnosti definujú:

<názov tagu> časť textu s danou vlastnosťou </názov tagu>

Tagy spolu s príslušným obsahom tvoria prvok (element). Dvojice tagov možno vnárať do seba podobne ako zátvorky. To znamená, že najskôr sa uzatvára vnútorný, potom vonkajší, aby sme neprekrížili vnorené tagy. Súčasťou tagu môžu byť aj nejaké vlastnosti (atributy), napr. adresa, kam odkazuje hypertextový odkaz, alebo URL adresa s cestou k súboru obrázku.

Stavba HTML stránky

Okrem deklarácie v prvom riadku sa HTML dokument skladá z dvoch častí:

  • hlavička, ktorá obsahuje názov stránky (title) a všeobecné nastavenia, napr. odkaz na súbor CSS s nastavením štýlov. Zatiaľčo štýly iba ovplyvňujú výzor stránky, jej názov patrí medzi hlavné informácie, ktoré si ukladajú o nej vyhľadávače.
  • telo, ktorú potom zobrazí  webový prehliadač ako webovú stránku: Telo je štrukturované práve rôznymi tagmi, napr. nadpismi, odsekmi, rámcami apod. Nadpisy a hypertextové odkazy sú dôležité informácie, ktoré si o webovej stránke ukladajú vyhľadávače, aby ju správne vedeli ponúkať. Rovnako dôležité sú alternatívne popisky obrázkov, jednak pre vyhľadávače, jednak pre sprístupnenie stránok napr. nevidomým.
<html>
    
<head>        
<title>Názov stránky</title>      
</head>
<body>
<h1>Toto je nadpis</h1>          
<p>Toto je odsek.</p>
<p>Tu je ďalší odsek.</p>       
</body>
</html>

Poznámka: Obsah sekcie <body> sa zobrazí v prehliadači. Obsah prvku <title> sa ukáže na záložke prehliadača ako názov stránky.

Zabezpečenie stránok

Keďže webové stránky sú v podstate text, je možné ich sťahovanie sledovať či upravovať zo strany hackerov. Preto existujú zabezpečené webové služby označené protokolom HTTPS. Sťahovanie takejto stránky začne po overení elektronického certifikátu, ktorý je zárukou, že klient komunikuje s požadovaným serverom a môže si s ním vymeniť šifru, ktorá chráni posielané dáta.


Posledná zmena: streda, 15 júna 2022, 14:49