2. Spoločenské dopady IKT

2.2. Autorské práva a reklama

Nerešpektovanie autorských práv k zdrojom informácií a mediam na internetu je porušovaním Autorského zákona. K rešpektovaniu autorských práv patrí aj citovanie zdrojov informácií a rešpektovanie copyrightu. Sťahovanie nelegálneho softvéru a mediálneho obsahu sa nazýva pirátstvo. Situácia, kedy použijeme v texte cudzie myšlienky a neuvedieme ich zdroj, jedná sa o plagiátorstvo. Porušovanie autorských práv môže byť trestne stíhané podľa zákona. Môžete si tiež prečítať, ako chrániť autorské práva na sociálnych sieťach.

Praktické dôvody vzniku autorských práv vysvetľuje bližšie toto video:

Ak chce autor dielo ponúknuť k voľnému zdieľaniu, môže získať licenciu Creative Commons. Ako to funguje, uvidíme v ďalšom videu:

Reklama

Reklama je všadeprítomná a ovplyvňuje náš každodenný život, či si to priznáme alebo nie. Nemusí byť škodlivá, ale často je zneužívaná. Webové stránky obsahujúce reklamu sa snažia využívať cookies na personalizáciu reklám, aby boli relevantné danému používateľovi. Napr. využívajú informácie o tom, čo vyhľadával na internete, alebo o jeho polohe, aby mohli ponúknuť miestne služby.

Reklamy používajú tri presvedčovacie techniky (aby sme im "sadli na LEP"):

  • Logos – apeluje na rozum (v tyčinke je pol pohára mlieka a mlieko je zdravé)
  • Ethos – snaží sa byť dôveryhodná (9/10 zubárov odporúča túto pastu); k tomu používajú odborníkov, celebrít alebo influencerov, ktorí dodávajú váhu svojou autoritu
  • Pathos – pôsobí na emócie (som šťastný / bavím sa, pretože pijem túto limonádu s priateľmi)

Reklama môže určovať naše priority a spokojnosť so sebou, keď nám vsugeruje, že určitý tovar potrebujeme mať, bez ohľadu na racionálne dôvody. Napríklad v nás vyvoláva pocit, že všetci normálni ľudia už majú daný produkt, a kto ho nemá, nie je „in“. Alebo informácie v reklame „neodpovedajú skutočnosti“, vtedy ide o tzv. klamlivú reklamu, ktorá je právne postižiteľná.

Samostatnou kapitolou sú influenceri na sociálnych médiach. Ako im nenaletieť, radí nasledujúce video z portálu Zmudri.sk:


Podrobnejšie informácie o tom, ako sa brániť vplyvu reklám nájdeš v O2 Chytrá škola.