1. Zásady bezpečnosti

1.2. Názorová izolácia vplyvom internetu

Pri pohybe po internetu necháva každý používateľ za sebou dátovú stopu, tiež nazývanú dátový tieň. Sú to informácie, ktoré vedome vložil na internet, ako aj dáta, ktoré vznikli pri používaní internetu - informácie o tom, z akého zariadenia sa pripojil, čo vyhľadával, aké stránky navštívil atď. Dátová stopa je základom internetového profilu používateľa, napr. na Googli, sociálnych sieťach apod. V profile sú údaje o používateľovi sústredené na jednom mieste a poskytovatelia internetových služieb z nich vedia informácie o používateľovi skôr, ako sa pripojí k ich serveru.

Dáta z nášho dátového tieňa sú algoritmami používané k personalizácii obsahu. Tak nám napr. YouTube ponúka videá, ktoré odpovedajú nášmu vkusu. Internet sa tak snaží odzrkadľovať to, čo o nás vie. Tento fakt generuje tzv. fenomén králičej nory. Na základe nášho personalizovaného profilu i obsahu, ktorý sme nedávno sledovali, nám algoritmy ponúkajú obsah podobný tomu, čo sme už videli, a tak zisťujeme o určitej téme viac a viac z rovnakého uhlu pohľadu. Na YouTube, TikToku a Instagrame se vďaka tomuto efektu nebezpečne šíria vyhranené názorové prúdy, konšpiračné teórie a nebezpečné ideológie.

Veľkým rizikom opakujúcich sa jednostranných informácií je názorová izolácia našej sociálnej bubliny. Vďaka personalizovanej informácii sme obklopení informáciami a ľuďmi s rovnakými názormi a postojmi. Tomu je možné čeliť zmenou nastavení nášho internetového profilu, aby sme zdieľali menej informácií.