3. Dopady IT na zdravie a životné prostredie

3.2. Zdravé návyky

Moderné LCD displeje už nie sú takou hrozbou pre zrak, ako boli kedysi monitory. Napriek tomu je dobré dodržiavať pravidlo 20:20:20 – po 20 minútach odvrátiť zrak a zaostriť do diaľky (20 stôp = 6 metrov) na 20 sekúnd.

Avšak vysedávanie u počítača môže viesť k bolestiam chrbta a kĺbov na rukách, najmä zápästia. Nadmerné používanie myši či mobilu spôsobuje problémy s palcom a zápästím. Preto je dôležité správne sedieť a každých 20–30 minút si dát pauzu, vstať a poprechádzať sa.

správne držanie tela

Ďalšou kategóriou zdravotných ťažkostí je duševná vyčerpanosť. Vysedávanie u počítačových hier dlho do noci navyše narušuje spánok. Zlozvyk sledovať naraz viaceré zdroje informácií vedie k poruchám pozornosti a neefektívnemu využitiu času. Pokusy jasne ukazujú, že sústrediť sa na jednu činnosť, dokončiť ju a pokračovať inou je pri duševnej práci efektívnejšie.

Nezdravým faktorom, ktorému sa vystavujeme používaním bezdrôtových technológií, je elektromagnetické pole. Preto je rozumné vypínať zdroje elektromagnetického žiarenia, keď nie sú potrebné. Väčšina prístrojov umožňuje sledovať čas strávený pri nich a nastaviť si režim odpočinku, kedy neupozorňujú na prijaté správy a pod.