1. Zásady bezpečnosti

1.1. Netiketa

Čo nezverejňovať na sieti?

Pod falošnou identitou môže troll či hacker vystupovať menom používateľa, ktorému ukradol osobné údaje. Pri pohybe po internete niekedy používateľ nevedomky zdieľa o sebe citlivé informácie, ktoré treba chrániť, aby nemohli byť zneužité. Medzi citlivé informácie patria telefónne číslo, e-mailová adresa, bydlisko či poloha používateľa, prístupové údaje do sietí, ako sú heslá a PIN kódy, číslo bankovej karty a ďalšie. Tieto údaje môžu byť potom zneužité k podvodom, pri čom trestnú zodpovednosť nesie obeť krádeže identity.

Okrem toho je nerozumné zverejňovať intímne fotky, ktoré akonáhle sú raz zverejnené na internetu, už nemáme dosah na to, kam sa dostanú. Môžu byť zneužité k vydieraniu, kyberšikane, stalkingu apod. České videá na tému falošnej identity a sexuálnych predátorov na internetu nájdeš na O2 Bezpečně v síti.


Ako odpovedať na príspevky

Pre diskusiu je dôležité počúvať druhú stranu a snažiť sa porozumieť jej názoru. Preto je dobré klásť otázky a hľadať veci, na ktorých sa zhodujeme. Samozrejme je dôležité si uvedomiť, že pri komunikácii na diaľku nevidíme emócie druhej strany a máme sklon si dovoliť to, čo by sme si zoči voči nedovolili.


Rady pre konštruktívnu diskusiu
  1. Zistime, či sa vôbec chcú rozprávať (empatia).
  2. Prejavme súhlas.
  3. Pýtajme sa.
  4. Nahlas zopakujme tvrdenie druhého.
  5. Bavme sa v súkromí.
  6. Zostaňme pokojní.
  7. Sústreďme sa na fakty (hamburger).
  8. Použime aj vizuálne pomôcky.
Trollovia

Často sa na diskusiach podieľajú tzv. trollovia, ktorí buď píšu urážlivé či posmešné príspevky z nudy, alebo sú koordinovaní nejakou záujmovou skupinou, napr. politickou stranou, a sú platení. Existujú špecializované armády trollov, ktoré ich zamestnávajú tisícky a koordinujú ich činnosť.



Čo môžu trollovia spôsobiť?
  • Dokážu spôsobiť vážne zdravotné problémy.
  • Dokážu reálne ovlypvniť verejnú mienku a názory ľudí.
  • Podkopávajú dôveru ľudí v demokraciu a spoločnosť.
  • Demotivujú ostatných slušných diskutujúcich.