Všeobecná inteligencia

Všeobecná inteligencia

autor Daniel Němec -
Počet odpovedí: 3

  1. umelá inteligenciaMyslíš si, že je možné vyvinúť všeobecnú inteligenciu AGI zrovnateľnú s človekom?
  2. Myslíš, že môže umelá inteligencia nadobudnúť vedomia?

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons


V odpovedi na Daniel Němec

Re: Všeobecná inteligencia

autor Ľubomír Garaj -
1. Už v dnešnej dobe existujú umelé inteligencie ako ChatGPT ktorá je schopná generovať text z nadobudnutých informácií a preto si myslím, že je len otázkou času kým ľudia vyvinú umelú inteligenciu zrovnateľnú s človekom
2. Myslím že umelá inteligencia nebude vedieť seba samu považovať za osobu (ale nič nie je vylúčene) i keď si myslím že umelá inteligencia bude schopná sama za seba rozmýšľať a konať veci po svojom
V odpovedi na Daniel Němec

Re: Všeobecná inteligencia

autor Jakub Balko -
1. Určite bude v budúcnosti možné nejákym spôsobom nasimulovať ľudský mozog. Keď sa pozreme spätne, ako ešte pred pár rokmi do zadu sme si nevedeli predstaviť niečo ako ChatGPT, tak si neviem predstaviť, čo bude za 10 rokov. Stačí si len pozreť štatistický vývoj AI a uvidíme, že rozvoj umelej inteligencie sa len akceleruje, tak ako technológia ako taká. Tak isto to môžme vidieť na historií ľudstva. Drtivú väčšinu historie sme zbierali a lovili svoju potravu. Potom približne pred 12000 rokmi nastala agrikulturálna revolúcia a len 200 rokov žijeme v dobe industriálnej revolúcie. Čiže si môžeme z týchto štatistík odvodiť, že sa technológie naďalej budú akcelerovať.
2. Ako som spomenul v prvom bode, nevieme čoho bude schopná AI za pár rokov. Ale myslím si, že keby ľudstvo naozaj chcelo vyvinúť model umelej inteligencie s vedomím, tak by sme to dokázali. Skôr je otázne či ľudia naozaj po tom túžia, keďže väčšina ľudí je voči tomu skeptická.
V odpovedi na Daniel Němec

Re: Všeobecná inteligencia

autor Barbora Lisá -
1.) Podľa mňa sa AGI nikdy nemôže stáť skutočným človekom. Ľudia sú veľmi ovplyvnení emóciami, ktoré sú reakciou na vonkajšie podnety. Emócie pochádzajú z chemických reakcií v našom mozgu a žiadne naprogramovanie sa tejto chémii nevyrovná. AGI sa môže naučiť emóciám rozumieť, odpozorovať ich, napodobniť, ale nikdy nebudú skutočné.
2.) V istom zmysle áno, AI môže nadobudnúť istú formu vedomia, ale nie takú ako človek.